Du skal også bare tage dig sammen!

De fleste af os tænker, at hvis vi har den viden, vi har brug for – og det har vi jo – og motivationen er der – og det er den jo – så er det nok til at give os den nødvendige viljestyrke til at gennemføre et vægttab. Og når vi fejler, er det os, der er svage.

Men det er så FORKERT!

Viljestyrke handler hverken om viden eller motivation. Vi har rent faktisk kun et vist kvantum viljestyrke til vores rådighed, og når den er opbrugt, ja, så falder vi i. Tænk på når du bliver budt et stykke kage, og du siger nej tak. Bliver du så presset en eller to gange, har du så lagt mærke til, at det bliver sværere og sværere at sige nej? Det er helt naturligt, for du bruger energi på at sige nej tak.

Det er i øvrigt sjovt, at det kan være svært at få lov at sige nej til usundt, når det handler om mad/drikke mv. Man ville jo aldrig sige til en person, som var holdt op med at ryge: ”Jo, kom nu, en enkelt smøg skader da ikke – og det er jo lille Peters fødselsdag”

Man har rent faktisk lavet forsøg, hvor forsøgspersonerne blev lukket inde i et rum med et fad med kager i et kort stykke tid, hvorefter de skulle løse en opgave. Man fandt ud af, at dem som havde modstået kagen, rent faktisk klarede sig dårligere i den efterfølgende opgave, fordi de havde brugt så meget energi på at være standhaftige.

Dette skyldes som jeg tidligere har skrevet om, at vi bruger system 1 og 2 tænkning. Kort fortalt er system 1 vores automathandlinger, som er impulsive, ubevidste og lystbetonede, hvor vi blot handler uden at tænke. Derimod er system 2 den rationelle del af dig, der hvor du lægger planer, for eksempel om hvordan du skal tabe dig.

Derfor er det jo mindre smart, at vores hverdag foregår i system 1, når vi planlægger i system 2.

Men skal vi så bare give op?

Nej, men vi skal lære at tage højde for disse ting. Og det gør vi bedst ved forberedelse. Når vi for eksempel ved, at vi skal til lille Peters fødselsdag, ja, så er vi forberedt. Vi spiser noget sundt inden vi tager afsted, det giver os både mere energi til at være standhaftige og samtidig bliver vi mindre fristede, fordi vores blodsukker ikke er for lavt. Hvis vi har svært ved at styre hvad vi putter i kurven når vi handler, kan vi dels lade være med at handle på tom mave, dels købe ind til flere dage ad gangen. Den sidste sparer for øvrigt både tid og penge.

Har du flere gode råd til hvordan vi kan ”snyde” vores system 1?

Følg med her på bloggen, når jeg næste gang skriver om vanens magt og hvordan vi undervurderer den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *