Hold op med at være et offer og tag kontrollen tilbage!

Du kender godt alle de der undskyldninger, ik? ”Jamen, jeg havde en dårlig dag”, ”jamen, mine børn/hund/kat/mand var ikke særlig søde ved mig”. Alle de der undskyldninger for at give slip – og bare spise løs.

Jeg kender dem fra mig selv. Men når vi reagerer på den måde, betyder det, udover, at vi påvirker vores vægt i negativ retning, at vi giver magten fra os. At vi lader andres opførsel påvirke os. Vi gør os selv til ofre. ”Men, nej” tænker du ”det var jo fordi de andre…”

Men husk, de andre har ikke større magt over os, end vi selv giver dem. Hvis vi lader andres adfærd påvirke vores adfærd, så er vi ofre. Og jeg ved ikke med dig, men det har jeg ikke lyst til at være!

Men hvordan gør man så? Ja, helt konkret er det sådan, at dine tanker styrer dine følelser, som styrer dine handlinger. Se bare eksemplet her:

Tanker: Min chef var uretfærdig i dag

Følelser: Det er synd for mig

Handling: Jeg trøster mig med et stykke kage.

Nej, du kan ikke styre andres adfærd, MEN du kan styre din reaktion på den. Tror du ikke på mig? Så prøv at tænke på noget rigtig sørgeligt, og se om ikke det påvirker dine følelser. Og nu, prøv at tænke på noget rigtig dejligt, den bedste dag i dit liv – steg dit humør ikke flere grader?

Okay, siger du måske, men jeg kan ikke styre mine tanker, de kommer og går jo. Og det har du til en vis grad ret i. Men du kan øve dig i at blive bevidst om dem. Når du føler dig uretfærdigt behandlet, og opdager, at det påvirker dine følelser negativt, så kan du tænke: ”Øv, min chef behandlede mig uretfærdigt i dag. Måske havde han en dårlig dag. Nå, hvad skal jeg lave i weekenden?” Så tænker du på noget andet, noget positivt, og straks vil du opdage, at dine følelser også ændrer sig. Det er svært til at starte med, men med lidt øvelse bliver du bedre til det.

Hvis du synes det er svært at få tankerne væk fra, at du har brug for at blive trøstet, så gør noget andet. Gå en tur, sæt din yndlingsmusik på, gå ud og lav en kop kaffe/te eller noget helt fjerde, som gør dig glad. Så skal du nok få et bedre humør.

Så for at summe op til sidst: Du styrer ikke selv hvad der sker for dig, men du styrer hvordan du reagerer på det. Så tag kontrollen tilbage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *