De 3 ord du frygter at høre

Du kender det sandsynligvis. Du har en aftale med din veninde. I skal hygge sammen. En tøseaften, uden mænd. Bare jer to. Du glæder dig. Måske har du ikke set hende et stykke tid. Det tager jo tid, alt sammen. Job, parforhold – og barnløshed.

Jeg ved selvfølgelig ikke hvordan du har det, men da jeg var barnløs, fyldte det meget i mit liv. Måske du har det anderledes, men jeg var bare ikke særlig social, for det var svært at tale om, og samtidig var det svært bare at lade som ingenting. Så jeg isolerede mig lidt i perioder. Især når jeg lige havde været igennem en behandling, som var endt skidt. Ja, faktisk også mens jeg var i behandling. Folk vidste ikke altid hvor meget de skulle spørge, og jeg forstår dem godt – både i dag og dengang. Det var svært når de spurgte og svært når de lod være.

Nå, men det var et sidespring. Tilbage til venindeaftenen. I sidder måske med et glas rødvin, mens hun kigger på dig med afventende øjne – lidt nervøs, men meget glad.

”Der er noget jeg skal fortælle dig”.

Allerede her mærker du knuden i maven, du har en fornemmelse af hvad der kommer. Og ganske rigtigt.

”Jeg er gravid”. Et par øjne stirrer intenst på dig, med glæde men også nervøst.

BANG!

Klumpen i maven vokser, du mærker tårerne presse på. Din veninde og hendes kæreste har forsøgt at blive gravid i nogle få måneder. Du og din kæreste har kæmpet i flere år.

Du synes det er frygtelig uretfærdigt. Du får fremstammet et ”Tillykke” og krammer hende, mest for at hun ikke skal se dine tårer.

Kender du situationen? Du har sikkert prøvet det – eller en der ligner.

At blive konfronteret med andres graviditet og småbørn er frygteligt belastende, når du selv kæmper med barnløshed. Det er svært at glæde sig på andres vegne, når de får noget, du selv brændende ønsker dig og har kæmpet for – måske i meget længere tid end de har – og det forventes, at du glæder sig på deres vegne.

Men hvad kan man så gøre? Jeg vil foreslå dig, at du taler med dine veninder om det, især dem som har fast kæreste og måske er der, hvor det kan forventes, at de er begyndt at tænke i børn. Tal, tal, tal. På den måde kan du forberede dem, og samtidig dig selv. Bliver det lettere? Sandsynligvis ikke, men dine veninder forstår dig bedre, selv om de selvfølgelig allerede ved hvor svært det er. Men det kan godt være svært at forstå, at det er nærmest umuligt at glæde sig på andres vegne, hår det handler om barnløshed. Derfor er det så vigtigt, at du taler om det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *