3 grunde til, at du hverken skal føle skyld eller skam – og hvordan du kan bryde den onde cirkel

Da jeg var ufrivilligt barnløs og overvægtig, var der to følelser, som var mine faste følgesvende: Skam og skyld. Skam over, at jeg ikke kunne få styr på mit vægttab, skyld over at jeg måske selv var skyld i at jeg var barnløs.

Jeg nød faktisk sjældent de ting jeg spiste, for allerede mens jeg spiste, var jeg godt klar over, at det ikke var godt for mig, og at det bare fik mit mål om at blive gravid til endnu en gang at smutte uden for rækkevidde. Og når jeg spiste noget usundt, kunne jeg godt få følelsen af, at andre kiggede på mig – og dømte mig.

Måske kender du det? Undersøgelser viser i hvert fald, at det er to meget naturlige følelser at have, når man er ufrivilligt barnløs og overvægtig.

Men her er de 3 grunde til, at du hverken skal føle skam eller skyld:

  1. Det hjælper ikke. Uanset hvor meget du slår dig selv oven i hovedet og bebrejder dig selv, så giver det tværtimod bare mere lyst til at … spise! For det er jo tit det vi gør, når vi er kede af det, så trøstespiser vi.
  2. Du gør det faktisk bare værre. For jo mere du bebrejder dig selv, jo mere får du lyst til at trøstespise, og jo mere du trøstespiser, jo mere bebrejder du dig selv, og sådan bliver du ved. Så stop den onde cirkel.
  3. Du er ikke alene. Måske er det en ringe trøst, men det er jo et bevis på, at det er en rigtig svær opgave at komme af med overvægten. Sukker er vanedannende, og sådan er det.

Når det så er sagt, så er der nogle ting, du kan gøre, for at modvirke din trøstespisning.

For det første skal du være bevidst om, at du spiser for at dulme. Hvis du er rigtig sulten, så snup en gulerod eller en rugbrødsmad i stedet for. Hvis ikke du kan spise det, så er du ikke rigtig sulten, og så er det sandsynligvis en følelse, du spiser på.

Når vi bliver kede af det – eller føler skyld eller skam eller andre negative følelser – er det desværre blevet meget normalt, at vi spiser for at dulme. For du må ikke være i tvivl om, at det hjælper!

Mad (eller tomme kalorier) hjælper os til at glemme hvordan vi har det – i hvert fald i et stykke tid. Men følelsen kommer jo tilbage, så hvorfor ikke håndtere den med det samme? Så slipper du for trøstespisningen og skyldfølelsen. Måske kommer du til at græde, men det er også okay, så græder du, og så letter det faktisk lidt.

Når du så har grædt og er blevet lettet, så find på noget positivt at gøre bagefter – sæt din yndlingsmusik på og dans rundt i stuen. Få pulsen op, det bliver du gladere af og det afleder din opmærksomhed.

Tænk på, at dine følelser påvirker dine handlinger – men om du vil gøre det til en positiv handling, som er god for dig eller en negativ handling, som bare gør det værre, er helt op til dig!

Jeg håber du får en dejlig uge med masser af dans og glæde og kun en lille smule (eller ingen?) trøstespisning!

Hilsen Pia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *